logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Termotest

Noen sykdommer er kjennetegnet ved en skade på tynne nervefibre som styrer følelsen for smerte og temperatur. De tynne nervefibrene kan undersøkes på mange måter. Med en termotest finner vi individuelle temperaturterskler, det vil si ved hvilken temperatur du kjenner kulde og varme.

Før

Før undersøkelsen må hender, føtter og legger være rene og du må ikke smøre deg med fuktighetskrem. Du bør være god og varm på hender og føtter for at målingene skal bli mest mulig korrekte.

Under

Hvordan forgår undersøkelsen?

Det legges en termode (en metallplate) mot huden din på fot, legg eller hånd. Du får en knapp i hånden, som du må trykke på nå du merker temperaturendringer i platen. Etter instruks fra oss skal du trykke på knappen når du opplever varierende grad av varme- eller kuldesensasjoner.

Vi tester også terskel for varmesmerte og kuldesmerte, men uten at dette blir veldig smertefullt. Vi bruker resultatene til å finne ut om det er skade på de tynne nervefibrene.

Undersøkelsen krever god konsentrasjons- og samarbeidsevne, samt god forståelse av muntlig informasjon. Derfor kan ikke tolk brukes ved denne undersøkelsen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen kan være lett smertefull.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Cirka 1 time

Etter

Når undersøkelsen er ferdig kan du reise hjem.

Testen vil bli vurdert av en spesialist som sender resultatet til legen som henviste deg.