logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Utredning hudsykdommer

Fastlege eller annen lege kan henvise deg til hudpoliklinikken for utredning av hudsykdom, seksuelt overførbare infeksjoner, hudkreft, sår, hår- og neglesykdommer.

Henvisning og vurdering

Henvisningen som sendes av legen din vil bli vurdert av en overlege ved hudavdelingen. Dersom det er medisinsk indikasjon for vurdering og behandling i spesialisthelsetjenesten, vil du bli innkalt til konsultasjon.

Før

Om du har hudsykdom eller hudforandringer i ansikt er det viktig at du møter uten sminke.

Ved sykdom på områder som vanligvis er dekket av klær må du være forberedt på at du må kle av deg.

Bruker du medisiner bes det om at du tar med en liste over hvilke medisiner du bruker. Dette gjelder også eventuelle salver og kremer mot hudsykdom.

Under

Når du møter til timen vil legen ofte ha behov for flere opplysninger enn det som står i henvisningen. Du kan blant annet få spørsmål om tidligere eller andre sykdommer, om du tidligere har fått behandling mot hudsykdom og om det er noen i familien din som har hudsykdom eller noe lignende som deg.

Det er viktig at du informerer legen om du har noen kjente allergier.

Det kan bli aktuelt å ta hudprøve (hudbiopsi), fjerne hudforandringer, ta blodprøver, penselsprøver eller avskrap av huden.

Ved hudbiopsi eller fjerning vil det settes lokalbedøvelse og i de fleste tilfeller vil det være behov for å sy noen sting.

Etter

Alle de vanligste prosedyrene som gjøres under utredning er enkle inngrep og du kan reise hjem etterpå.

Du vil få informasjon om hvordan du forholder deg etter prøvetakning og når du kan forvente å få svar på eventuelle prøver som er tatt.