Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Utviklingshemming hos barn - utredning

Utredning av utviklingshemming utføres ofte i tverrfaglig team med lege og psykolog, og eventuelt andre fagpersoner som for eksempel spesialpedagog, vernepleier eller fysioterapeut.

Utviklingshemming er en tilstand som er forårsaket av en forsinket eller avvikende utvikling hos et barn. Utviklingshemming gir forskjellige konsekvenser fra person til person, men det innebærer alltid en grad av varig nedsatt kognitiv funksjon og vansker med å fungere i hverdagen.

Les mer på helsenorge.no

Før

Det er viktig å ha tenkt gjennom barnets språklige, sosiale og motoriske utvikling før utredningen starter. Hvis barnet tidligere har vært undersøkt av andre fagpersoner, er det lurt å ta med rapporter fra disse undersøkelsene.

Under

Utredningen består i hovedsak av medisinsk utredning, nevropsykologisk testing og en vurdering av hvordan barnet fungerer og tilpasser seg sosialt. Utredningen vil ofte være barnevennlig i form av lek og oppgaver. Observasjon av barnet i sitt nærmiljø kan også være en del av utredningen. Foreldrene og eventuelt ansatte fra barnets barnehage/skole vil samarbeide med fagpersoner fra teamet under utredningen av barnet.

Hvor lenge varer utredningen?

Det kommer an på hvordan barnet fungerer og hvilke undersøkelser som er utført tidligere. Nærmere informasjon om hvor lang tid utredningen vil ta, vil bli gitt fra sykehuset.

Etter

Når utredningen er ferdig vil dere få en tilbakemelding. Det vil bli laget en eller flere skriftlige rapporter som blir sendt til dere og til legen som henviste barnet. Andre som har behov for rapporten vil få den tilsendt, etter samtykke fra dere.

Oppfølging

Oppfølging skjer i hovedsak i kommunen der barnet bor.

Det kan være lurt å få en ny vurdering med jevne mellomrom, for å se om barnets behov for hjelp har forandret seg. Disse vurderingene gjøres i hovedsak i kommunen der dere bor.