-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Undersøkelse, Biopsi
Vevsprøve fra nyre hos barn
Undersøkelsen gjøres som en del av utredning hvis man mistenker nyresykdom, som oppfølging av kronisk nyresykdom, og i etterkant av nyretransplantasjon. Biopsi vil si at man tar en vevsbit fra nyren som man kan undersøke i mikroskop for å finne riktig diagnose eller se om en behandling fungerer. Undersøkelsen gjøres mens barnet er i narkose slik at det ikke kjenner noe.
Før
Hvis barnet bruker blodfortynnende midler (for eksempel Marevan, Dispril, Acetylsalisylsyre, Ibux eller andre NSAID), har blødningstendens eller noen andre i familien har blødningstendens, må man ha avklart med fastlegen eller sykehuslegen om man skal stoppe med blodfortynnende noen dager i forveien eller ta andre forholdsregler.
På dagen for nyrebiopsien skal barnet være nydusjet, ha ren sykehusskjorte og navnebånd. Dersom barnet er engstelig er det mulig å få beroligende medisiner før undersøkelsen.
Barnet må faste før undersøkelsen.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
- Morsmelk: Stoppes 3 timer før
- Drops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.
Under
På sykehuset
De fleste blir innlagt på sykehus dagen før undersøkelsen. Én av foreldrene får sove på rom sammen med barnet. Dere blir tatt imot av sykepleier og lege. I forbindelse med at barnet skal i narkose, er det viktig at dere gir beskjed om barnet har noen kjente allergier. Barnet må også ta blodprøver. Det er mulig å få bedøvelseskrem/plaster (Emla) på innstikkstedet i forkant av blodprøvene dersom barnet ønsker det.
Barnet får et tynt plastrør (venekanyle) lagt inn i en blodåre når han/hun skal til nyrebiopsi. Denne legges inn enten dagen før eller samme dag som nyrebiopsien. På den måten kan sykepleier/lege gi medisiner rett i blodet, og barnet kan også få væske intravenøst om det blir langt tid uten drikke. Det er mulig å be om bedøvelseskrem i forkant.
Narkose
Barnet trilles i seng til radiologisk avdeling av sykepleier, foreldrene får være med. Her står et anestesilege, radiolog som utfører biopsien og en sykepleier og venter på dere. Anestesilegen gir barnet «sovemedisiner» (narkose) i en pustemaske eller via en venekanyle (intravenøst). En av foreldrene kan ha barnet på fanget mens barnet får denne medisinen. Dette gjelder de minste barna som er urolige. Vær obs. på at barnet sovner raskt og blir helt slapp i kroppen. Foreldrene må gå straks barnet sover av narkosen.
Narkosen gjør at barnet ikke kjenner noe til selve undersøkelsen.
Nyrene lokaliseres ved hjelp av ultralyd. Barnet ligger på magen eller siden, transplanterte barn ligger på ryggen på grunn av lokalisasjon av transplantatet. Før selve undersøkelsen blir huden vasket og dekket til, og barnet får lokalbedøvelse i huden selv om de sover av narkosen. Biopsien som blir tatt er cirka 1cm lang, og på tykkelse med blyet på en blyant. Den lille biten eller bitene blir deretter lagt på glass for å kunne undersøkes. Denne biopsien kan så studeres i et mikroskop, og man har mulighet for å avsløre ulike årsaker til nyresykdom.
Etter
Barnet blir hentet av sykepleier og kjørt tilbake til avdelingen etter undersøkelsen. Noen våkner raskt, andre sover lenger. Når barna kommer ut av narkosen kan de reagere ulikt. Noen barn gråter, er forvirret og litt engstelige. Noen barn er kvalme og kaster opp. Dette er normale reaksjoner og vil forsvinne etterhvert som de våkner ordentlig. Det er ulikt hvor lang tid det tar før barna kommer ut av narkosen. Noen barn sovner igjen etter at de er våken fra narkosen, det er bare bra, så la barna få sove til de våkner. Bruk rolig stemme når du snakker til barnet. Det beste du kan gjøre for barnet ditt er å være rolig og trygg. Når barnet er ordentlig våken og har tisset, kan han/hun drikke og spise litt forsiktig til å begynne med, i tilfelle kvalme.
Barnet skal ligge flatt på rygg i 2 timer etter undersøkelsen og ikke stå opp før etter 4 timer. Det skal holde seg i ro og være til observasjon til neste dag. Det tas urinprøve og blodprøve samme ettermiddag/kveld og neste morgen for å se om det blør fra stikket på nyren.
Det er lurt å ta med bøker som barnet liker, filmer eller lignende.
Resultatet får du når patologene er ferdig med å undersøke vevsprøvene. For mikroskopiprøvene tar dette cirka 1 dag, for elektromikroskopi-prøvene tar det vanligvis 2–3 uker. Spesialanalyser kan ta lang tid. Du blir informert på sykehuset av legen i en utskrivingssamtale før dere drar.
Vær oppmerksom
Ta kontakt ved blod i urinen, smerter i mage/rygg eller generelt uvelbefinnende de første 2 uker etter biopsien. Unngå fysiske anstrengelser den første uka etter biopsien. Kontaktsport frarådes 4 uker etter biopsi.
Enhver narkose innebærer en risiko, men denne er liten. Barneanestesilegen er tilstede under hele undersøkelsen og passer på at barnet har det bra under narkosen. Etter en narkose kan barnet få sår hals, være trøtt og føle seg syk. Dette varer ofte kort.
Vi anser risikoen for å ta en biopsi som så liten i forhold til gevinsten av denne at vi i ditt tilfelle finner det riktig å gjøre undersøkelsen. Vanligste komplikasjon er en liten blødning relatert til stikket. Alvorlige blødninger eller komplikasjoner er meget sjeldne (<1 promille)