Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

NORILCO

Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft

Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft, er en landsdekkende, frivillig organisasjon med rundt 5000 medlemmer fordelt på 22 distriktsavdelinger. Formålet er blant annet å være en arena der pasienter som står foran / har hatt en operasjon, kan få hjelp til å tilpasse seg en ny hverdag.

Logo Norilco

 

Dette skjer gjennom en utstrakt likepersonstjeneste. NORILCO har cirka 230 likepersoner, av begge kjønn, med ulik alder og ulike diagnoser. Alle har taushetsplikt. Likepersonene går vakter på sykehus, de er på Vardesenter, går på hjemmebesøk, er turledere og kaféverter. Pasientene bør få tilbud om å snakke med en likeperson fra NORILCO før operasjonen, gjerne via telefon, slik at de vet hva de går til etter en operasjon. Helsepersonell bør tilby å formidle denne kontakten og understreke betydningen av å snakke med en som har vært i samme situasjon.

I mindre grupper, på turer og på kafétreff, er det mulighet for likepersonssamtaler over tid, noe som føles trygt, nyttig og ikke minst, kjekt. Likepersonene er og aktive på sosiale medier og på telefon. Årlig har de rundt 2000 likepersonssamtaler.

Et barn med en tegning
Likepersonene går vakter på sykehus, de er på Vardesenter, går på hjemmebesøk, er turledere og kaféverter.

I tillegg til likepersonsarbeidet, finnes det ulike sentrale og lokale tilbud.

Først av alt vil vi nevne nettstedet NORILCO, hvor det finnes en mengde nyttig informasjon om rettigheter og det politiske arbeidet NORILCO driver i samarbeid med andre. 

Der finnes blant annet informasjon om ulike stomi- og reservoartyper, ulike produkter, mage- og tarmkreft og tips ved reiser. Her tilbys også webinarer om ulike tema, og det blir gitt ut medlemsblad 4 ganger i året slik at en kan være oppdatert med utvikling og forskning på fagfeltet.

Videre tilbys det årlige familiesamlinger, egen ungdomsgruppe med samlinger for medlemmer fra 15 – 35 år og samlinger for dem som er «midt i livet».

Distriktsavdelingene har i tillegg til turgrupper og kafetreff, medlemsmøter, dagsturer og helgeturer. Dette gir fine muligheter for både opererte og pårørende til å møtes i et trygt og godt fellesskap, noe som kan gi økt livskvalitet for begge grupper. Det er også mulig å engasjere seg som brukerrepresentant, noe som gir god mulighet for å påvirke utviklingen av de offentlige tjenestene.

Sist oppdatert 04.09.2024