Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Godkjent dato: 10.01.2020
Ansvarlig foretak: Sykehuset Innlandet

Diagnose

Alkohol og helse

Små mengder alkohol innebærer vanligvis liten helserisiko for friske personer. Risikoen for helseskader øker både med hvor ofte og hvor mye du drikker, og hvor høy promille du har. Det er også store forskjeller fra person til person når det gjelder risiko for helseskader. Basert på et samlet vitenskapelig grunnlag, er det ikke mulig å fastsette en helsemessig trygg nedre grense for inntak av alkohol.

Alkohol og helse

Å drikke alkohol, selv i små mengder, øker risikoen for en rekke helseskader, blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

Les mer på helsenorge.no
En alkoholenhet er 33 cl pils, 12 cl vin, 8 cl hetvin eller en drink med 4 cl brennevin.

Hva er risikofylt alkoholbruk?

Mange sykdommer og plager er resultat av et høyere alkoholforbruk enn kroppen tåler. Et vellykket behandlingsresultat kan kreve medisinsk behandling av fastlege, innleggelse på sykehus og reduksjon av alkoholinntaket eller hjelp til alkoholavholdenhet. Vi regner med at cirka 20 prosent av alle innleggelser i sykehus er alkoholrelaterte.

Risikofylt alkoholbruk

Dersom du bruker alkohol i slike mengder eller på en slik måte at det kan gi fysisk og/eller psykisk helseskade eller funksjonssvikt.

Skadelig alkoholbruk

Når alkoholinntak har gitt fysisk eller psykisk helseskade. Dette er ikke ensbetydende med alkoholavhengighet, som er preget av sterk lyst eller følelse av trang til å innta alkohol (såkalt «craving» på engelsk).

Alkoholavhengighet

Når det vanskelig å kontrollere alkoholforbruket til tross for negative følger for helse, sosiale relasjoner og status. Toleransen for alkohol øker, og noen opplever en abstinenstilstand. Alkoholinntaket blir prioritert høyere enn andre aktiviteter og forpliktelser.

Hvor mye kan jeg drikke?

Forskning viser at ingen mengde alkohol med sikkerhet kan sies å være trygt. Risikoen for helseskader øker i takt med mengden alkohol som drikkes. Hvis du holder deg innenfor anbefalte grenser, er risikoen for skader og utvikling av sykdom lav. Risiko for helseskader er beregnet opp mot hvor mye alkohol det er forsvarlig å drikke.

Ved å innta mer enn fire enheter alkohol når du drikker, øker risikoen for ulykker og skade betraktelig. Inntak av mer enn 14 enheter alkohol per uke, over lengre tid, fører til en betydelig forhøyet risiko for en rekke livstruende sykdommer, for eksempel kreft. Dette gjelder spesielt kreft i munnhule og svelg, tykk- og endetarm og bryst hos kvinner.

En alkoholenhet tilsvarer 12–15 gram ren alkohol og er definert som:

  • Én flaske pils: 33 cl
  • Ett glass hetvin: 8 cl
  • Én drink: 4 cl
En alkoholenhet er 33 cl pils, 12 cl vin, 8 cl hetvin eller en drink med 4 cl brennevin.

Oversikt over alkoholenheter.

Risiko defineres ved:

  • Lav risiko: Inntil 9 alkoholenheter per uke og inntil 3–4 enheter per dag
  • Økt risiko: 10–14 alkoholenheter per uke og ved inntak over 3–4 enheter per dag
  • Klart risikofylt alkoholforbruk: 15 alkoholenheter per uke og ved inntak over 3–4 enheter per dag

Tidligere anbefalinger for alkoholinntak tok kun utgangspunkt i sykdom og helseskade. Nyere forskning inkluderer også skader og ulykker som følge av alkoholinntak. Derfor er anbefalingene nå de samme for kvinner og menn.

Komplikasjoner i forbindelse med operasjoner

Alkohol gir økt fare for komplikasjoner etter operasjon. Du bør derfor ikke drikke alkohol de siste fire ukene før en operasjon. Dette gjelder uavhengig av hvor stort ditt alkoholinntak vanligvis er.

De vanligste komplikasjonene er infeksjoner på grunn av redusert immunforsvar, hjerterytmeforstyrrelser, forlenget blødningstid og at sår bruker lenger tid på å gro. Dette kan føre til forlenget sykeleie, og i visse tilfeller blir det behov for en ny operasjon.

Ved planlagte operasjoner skal du fylle ut et personopplysningsskjema. Vi anbefaler at du opplyser i skjemaet om hvor mye alkohol du normalt drikker.

Utredning

Behandling

Oppfølging