logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Blodpropp – dyp venetrombose

Dyp venetrombose (DVT) er forårsaket av en blodpropp som oppstår i de dype venene i beina, bekkenet eller armene. DVT behandles med blodfortynnende medikamenter for å hindre ytterligere progresjon av proppen, og for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Symptomer

Vanlige symptomer på DVT er nyoppståtte smerter eller hevelse i beinet (vanligvis leggen) eller armen. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med fastlege eller legevakt samme dag.  DVT er en akutt medisinsk tilstand som krever at behandling med blodfortynnende medikamenter starter uten unødvendig forsinkelse.

Henvisning og vurdering

Dersom du utvikler akutt hevelse eller smerter i beinet eller armen, skal du kontakte fastlegen eller legevakten samme dag. Dersom legen din mistenker DVT, henviser legen deg til akuttmottaket for videre utredning og eventuell oppstart av behandling. Ved sterk mistanke om DVT, kan behandling med blodfortynnende medikamenter starte i forkant av utredning. Dette er særlig aktuelt dersom utredningen blir utsatt til dagen etter.

Utredning

Utredning starter med en medisinsk vurdering av sannsynlighet for blodpropp. Videre utredning består av en blodprøve (D-dimer), ultralyd- og røntgenundersøkelse av aktuelle bein eller arm. Utredningen skjer i akuttmottaket og tar vanligvis noen timer. Hvis lege mistenker lungeemboli utfører vi også en CT (computerromografi). 

Behandling

Blodfortynnende legemidler (koagulasjonshemmere)

DVT behandles med blodfortynnende medikamenter (koagulasjonshemmere). De kan løse opp blodproppen og forhindre ny blodproppdannelse. Behandlingen gis fra 3 måneder til ubestemt tid, avhengig av årsaken og utbredelsen.

Noen blodfortynnende medikamenter må du få på sykehus, enten i form av injeksjoner eller som intravenøs behandling. Ofte kan det være nok med en behandling på sykehus, hvor du får opplæring i hvordan du kan gjøre det hjemme. Noen trenger imidlertid hjelp av en hjemmesykepleier etter utskrivelse.

I tillegg til blodfortynnende behandling får pasienter med DVT støttestrømpe for å redusere hevelse og senkomplikasjoner som posttrombotisk syndrom.

Lokal kateterbasert trombolyse

Lokal kateterbasert trombolyse er en behandling for pasienter med dyp venetrombose (DVT) i øvre del av lår og bekkenområdet. Vi legger inn et kateter via lysken og/eller knehasen og fører det videre inn i venen der blodproppen (tromben) sitter. Vi fyller kateteret  med medikamenter som løser opp blodproppene der de er plassert.

Ved noen tilfeller vurderer vi bruk av noe som heter AngioJet. Dette er et lite instrument som er festet på et kateter som vi fører inn i venen der hvor tromben er lokalisert. Den har en roterende- og oppsugningsevne som skal, i de tilfeller det er mulig, løse opp store tromber og suge til seg tromberestene. Langtidseffekten er usikker da det ikke er gjort nok forskning på dette, men vi ser at det kan være svært effektivt og kan gjøre tiden du må være innlagt på sykehuset, kortere.

Oppfølging

I etterkant av DVT blir du fulgt opp på poliklinikken ved sykehuset eller av fastlegen. Du skal gjennom en utredning for å finne underliggende årsak til DVT, for eksempel arvelig disposisjon. I sjeldne tilfeller kan også underliggende kreftsykdom være en årsak til DVT.

Dersom plagene i det aktuelle beinet eller armen tiltar, skal du ta kontakt med fastlege/legevakt med en gang.

Det kan også forekomme at deler av blodproppen løsner og beveger seg til lungene. Dette kalles lungeemboli. Vanlige symptomer på lungeemboli er smerter i brystkassen og åndenød. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med sykehuset, legevakten eller fastlegen umiddelbart.

Vær oppmerksom

Behandling med blodfortynnende medikamenter gir risiko for blødninger. Dersom du får alvorlige blødninger eller blødninger som ikke stanser må du ta kontakt med fastlege eller legevakt. I sjeldne tilfeller kan det oppstå blødninger i hjernen. Dette kan gi symptomer som redusert bevissthet, kraftsvekkelse eller problemer med balanse eller taleevne.