Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Lungesykdommer hos barn og unge

Vi gjennomfører en eller flere tester for å finne ut hvilken type luftveissykdom/-plage du har. Slik kan vi finne ut hvilken for behandling som kan være best å bruke.

Utredning

I utredningen må du ta ulike tester for å finne ut hvilken type lungesykdom/-plager du har og hvilken for behandling som da er best for deg.

De tre øverste utredningene vi har skildret her er tester som alle må ta, men noen må også ta noen flere.


Behandling

Avhengig av hvilken for sykdom som blir påvist vil vi lage et behandlingsopplegg som er tilpasset diagnose/problematikk og alder. Målet med all behandling er at barnet skal oppleve minst mulig symptomer dag og natt, færrest muglig forverringer og best mulig funksjon i dagliglivet – på en lavest mulig dose medisin.

Astma er den vanligste kroniske lungesykdommen hos barn og unge. Behandling av dette er basert på bruk av forebyggende medisin og anfallsmedisin.

  • Forebyggende medisin blir som regel tatt som inhalasjon (pustemedisin) hver morgen og kveld over en lengre periode. Disse inneholder typisk kortison, eventuelt også langtidsvirkende luftrørsutvider (kombinasjonspreparat) . Det finnes flere ulike typer forebyggende inhalasjonsmedisin. Forebyggende medisin kan også være i tablett-/pulverform en gang daglig, vanligst da er Montelukast. Det kan ta flere uker før barnet merker om denne type medisin har effekt.
  • Anfallsmedisin er inhalasjonsmedisin som blir gitt ved anfall med pustevansker eller mye hoste eller som forebyggende før planlagt påkjenning. Barnet kan ta denne medisinen når som helst på døgnet og en kan regne med effekt i løpet av noen minutter. Kan tas mange ganger daglig. Doseringen blir bestemt av legen, men ved større anfall med tungpust er det ofte nødvendig med høge og gjentatte doser. Kontakt lege dersom medisinen ikke har effekt eller bare har kortvarig effekt.

Behovet for medisin vil ofte variere i løpet av året og med alderen. Målet er god kontroll på symptomene. Alle barn og unge skal ha en skriftlig, individuell og oppdatert behandlingsplan for behandling av astma og astmaforverring utarbeidet av legen sin. Rett inhalator med tilleggsutstyr som masker og kolber i forhold til alder og riktig bruk og teknikk av utstyr er viktig. For mer informasjon, se for eksempel www.naaf.no/no/astma/  

Flere avdelinger tilbyr astmaskole til foreldre til barn/unge med astma. God informasjon og opplæring av pasient og pårørande er viktig for å oppnå god mestring av sykdommen og lite plager i hverdagen.


Det finnes flere andre lungesykdommer og behandlingen blir tilpasset diagnose/tilstand. Aktuell behandling kan være inhalasjoner, slimmobilisering, fysioterapi, trening, antibiotika osv.

Oppfølging

Når diagnosen er stilt hos større barn kan oftest fastlegen følge opp dette med vurdering av symptom og  medisinering og kontroll av lungefunksjon. Vi anbefaler minst årlig kontroll hos barn og unge som står på faste medisiner. Behandlingsskjema og type inhalator må revurderes regelmessig og tilpasses symptombilde og alder. Det er også viktig å justere medisindosen ettersom barnet vokser. Det er behov for hyppigere oppfølging ved dårlig symptomkontroll og/eller høydosert behandling. Eventuelt kan dette da gjøres hos spesialist/poliklinikk. Hos små barn vil det ofte bli lagt opp til kontroll hos spesialist for avklaring av effekt med medisiner og behov for videre medisinering. Avhengig av symptom og alder vil det ofte bli avtalt kontroll hver 3.- 6. måned. Eventuelt kan opplegget for oppfølging bli delt mellom spesialist og fastlege.

Noen kroniske og alvorlige tilstander blir fulgt opp hos spesialist regelmessig over mange år, mens andre tilstander kan avklares og følges opp hos fastlege. Dette er avhengig av situasjonen til hver enkelt.