-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Diagnose
Mastoiditt - betennelse i ørebensknuten
Betennelse i ørebensknuten kalles mastoiditt. Ørebeinsknuten er det benete framspringet rett bak øret. Akutt mastoiditt er en sjelden komplikasjon til ørebetennelse og kan gi øresmerter, feber, utstående øre, rødme i hud og øm kul bak øret.
Symptomer
Betennelsen sprer seg fra slimhinnen i mellomøret til ørebeinsknuten, og kan på sikt bryte ned benvevet dersom betennelsen ikke blir behandlet. I sjeldne tilfeller kan betennelsen også spre seg inn mot hjernehinner og hjerne (epiduralt) eller nedover på halsen.
Det er gjerne små barn som har hatt flere mellomørebetennelser som kan få betennelse i ørebeinsknuten. På sikt kan betennelsen bryte ned beinvevet og tilstanden krever at barnet innlegges på sykehus for behandling.
Utredning
Behandling
- Konservativ behandling (ikke operasjon). Antibiotika intravenøst, daglige blodprøver og vurdering av barnets helsetilstand.
- Operasjon ved lettere grad av akutt mastoiditt Øre-nese-hals lege lager et hull eller setter inn et dren (rør) i trommehinnen, slik at puss kan tømmes ut.
- Operasjon ved moderat grad av akutt mastoiditt I tillegg til å lage et hull eller setter inn et dren (rør) i trommehinnen (paracsentese), slik at puss kan tømmes ut, borres ørebeinsknuten opp slik at puss også kan tømmes ut bak øret (mastoidektomi). Det vil i de fleste tilfeller bli lagt inn dren.
En eventuell operasjonen blir utført i narkose. Barnet må da være fastende.
Oppfølging
Utskrivelse fra sykehuset er aktuelt når helsetilstanden til barnet er god og infeksjonen er under kontroll og i bedring .
Behandling
Behandling med antibiotika fortsetter i ytterligere 1-2 uker i form av mikstur eller tabletter.
Hygiene
Smertelindring
Vær oppmerksom
- Feber
- Økende smerter
- Væsking fra øret
- Sykdomsfølelse