Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Hypofyseadenom

Et hypofyseadenom er en godartet svulst i hypofysen. Hypofysen er plassert under hjernen, bak øynene, og er forbundet med hjernen gjennom hypofysestilken. Hypofysen regulerer en rekke hormoner i kroppen. Vi skiller mellom hypofyseadenomer, som lager hormoner og de som er ikke-hormonproduserende.

Eit hypofyseadenom er ein godarta svulst i hypofysen. Sjukdomsbiletet avheng av om svulstane produserer hormon eller ikkje, og kva hormon dei eventuelt lagar.

Hypofysen er plassert under hjernen, bak auga. Han er forbunden med hjernen gjennom hypofysestilken. Hypofysen regulerer ei rekkje hormon i kroppen. Ein skil mellom hypofyseadenom som lagar hormon, og dei som ikkje gjer det. 

Talet på nye tilfelle av hypofyseadenom er cirka 4 per 100 000 innbyggjarar årleg. Cirka halvparten av desse produserer ikkje hormon. Hypofysesvulstar er godarta svulstar som ikkje spreier seg til andre organ.

Les mer på helsenorge.no

Utredning

Hvis vi mistenker at du har hypofyseadenom, vil vi vanligvis ta en MR-undersøkelse eller CT.

  • Vi tar blodprøver om morgenen. Du må vanligvis møte fastende for blodprøver om morgenen.
  • Du skal vanligvis ikke ta morgenmedisinene dine før du kommer, men du må ta dem med. Har du spørsmål om dette, kan du kontakte legen din.
  • Dersom adenomet ligger nær synsbanen (synsnervekrysningen), vil syn og synsfelt bli undersøkt hos øyelege.
  • Vi tar blodprøver for å avgjøre om svulsten produserer hormoner, eller om adenomet har ført til hypofysesvikt.

Noen ganger gjør vi ny MR-undersøkelse for å kartlegge hypofyseadenomets størrelse og relasjon til synsnervekrysningen. Hvis vi mistenker hormonell overproduksjon eller hypofysesvikt vil vi ta ulike tester for å avklare det. Hvis vi mistenker hypofysesvikt kan vi gjøre en Synacthentest.

  • Hvis du skal bare skal ta blodprøver, ha legesamtale og ta Synacthentest tar undersøkelsen en formiddag.
  • Hvis du skal ta en ny MR-undersøkelse, bentetthetsmåling og undersøkes av øyelege, tar det en hel dag.
  • Du reiser hjem når undersøkelsene er utført.
  • Du og din lege får svar fra sykehuset i løpet av 1–2 uker. Du får da beskjed om videre plan for oppfølging og behandling.

Behandling

Vi behandler vanligvis ikke mikroadenomer (under 10 mm), men følger dem opp med ny MR-undersøkelse etter 6 til 12 måneder.

De fleste hypofysemakroadenomer (over 10 mm) krever heller ikke behandling.

Kirurgisk behandling skjer ved Rikshospitalet.

Vi behandler hypofysemakroadenomer som påvirker synet med operasjon. Det vanlige er å operere gjennom nesen (transsfenoidal kirurgi), men vi kan også operere gjennom hodet (kraniotomi). Enkelte svulster må vi behandle med strålebehandling fordi de ikke kan fjernes kirurgisk.

Vi behandler hypofyseadenomer som produserer prolaktinproduserende med medisiner. Medisinene kan normalisere prolaktinproduksjonen og skrumpe svulsten.

Hvis du har akromegali, vil vi ofte operere. Vanligvis vil vi forsøke å skrumpe svulsten med medisiner før operasjonen.

Hvis du har Cushings sykdom forsøker vi alltid å fjerne hypofyseadenomet kirurgisk.

 

Oppfølging

Alle pasienter med hypofyseadenom følges opp med tanke på hypofysefunksjon, og for å oppdage eventuell gjenvekst av svulsten.

Oppfølging avtales individuelt. Oppfølgingen varer i minst fem år. Hvis du har hypofysesvikt eller hele svulsten ikke ble fjernet er oppfølgingen livslang.

De fleste lever godt med sykdommen. Har man utviklet hypofysesvikt, får man hjelp til å tilpasse hormonell erstatningsbehandling best mulig.